warmtebeeldcamera om temperaturen te detecteren
Lees dit voordat je een warmtebeeldcamera koopt Volgende Top 5: Dit is de beste dweil voor een glanzende vloer [2024]

Lees dit voor je een warmtebeeldcamera koopt

Duurzaamheid is in de huidige maatschappij een populair thema. Veel huishoudens zijn bezig om hun woning te verduurzamen, waardoor bepaalde specialisten over werk niet te klagen hebben. Wil je zelf ook aanpassingen aan je woning verrichten? Of ben je als bijvoorbeeld monteur of installateur actief? Het is in beide situaties interessant om een warmtebeeldcamera te gebruiken.

Wat een warmtebeeldcamera precies is? Wat je aan een warmtebeeldcamera hebt? En tussen welke soorten warmtebeeldcamera’s je kunt kiezen? Op onder meer deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord. Na het lezen van dit artikel weet je bovendien precies wát voor jou de beste warmtebeeldcamera is.

Hoe werkt een warmtebeeldcamera?

Warmtebeeldcamera’s zijn camera’s die in veel situaties goed van pas komen:

  • Het opsporen van energieverlies
  • Het opsporen van elektrische problemen 
  • Het monitoren van de temperatuur van machines 
  • Materiaal-inspectie om bijvoorbeeld slijtage te ontdekken
  • Gasverbruik verminderen, door bijvoorbeeld radiatoren beter af te stellen
  • Waterschade ontdekken

Ongeacht op welke manier je van zo’n camera gebruik maakt, is het belangrijk om de werking hiervan te begrijpen. Daarvoor moeten we eerst de term ‘thermografie’ uitleggen.

Elk object zendt een bepaalde infrarode straling uit. Deze straling is niet met het blote oog waarneembaar en ook niet met een normale camera. Een warmtebeeldcamera is echter wel in staat om deze straling op te pikken. Daarvoor maakt de camera gebruik van thermografie. Dit is een meetmethode waarmee kleine temperatuurverschillen in de infrarode bandbreedte zichtbaar worden. Deze meetmethode is volledig contactloos en komt dus in meerdere gevallen goed van pas.

Elke warmtebeeldcamera beschikt over een speciale detector. Deze detector is gevoelig voor infrarode straling en is in staat om de temperatuur van een gemeten oppervlak te bepalen. Deze gemeten temperatuur wordt door de camera vervolgens omgezet in een thermisch beeld. 

Kort samengevat: een warmtebeeldcamera vormt de verbinding tussen het menselijke oog en onzichtbare straling. De camera legt deze straling wel vast en zet dit om in een thermisch beeld. Dit thermisch beeld is vrij makkelijk af te lezen; hoge temperaturen hebben een lichte kleur en lage temperaturen hebben een donkere kleur.

warmtebeeldcamera voor android telefoons

Alle toepassingen van een warmtebeeldcamera

Zoals eerder al gesteld; een warmtebeeldcamera komt in veel situaties goed van pas. Zo worden deze camera’s veelvuldig in de bouwsector ingezet. Men spoort hiermee namelijk constructiefouten op, terwijl hiermee ook inzicht krijgt in de energieverliezen.

Ook in andere industrieën komen warmtebeeldcamera’s goed van pas. In fabrieken worden de camera’s bijvoorbeeld gebruikt om machines te bestuderen. Aan de hand hiervan kunnen mogelijke problemen voortijdig opgemerkt worden. 

Maar, ook veel particulieren maken gebruik van zo’n camera. Met zo’n warmtebeeldcamera is het namelijk perfect mogelijk om inzicht in de volledige werking te krijgen. Je ziet in één oogopslag waar de warme lucht uit de woning ontsnapt. En je ziet ook in één oogopslag welke delen van de woning wel al goed geïsoleerd zijn. Uiteraard is het de wens dat de gehele woning op de juiste manier geïsoleerd gaat worden. 

De eigenschappen van een warmtebeeldcamera

Spreekt de werking van een warmtebeeldcamera je aan? En is dit precies het soort camera waar je naar op zoek bent? Dan is het goed om te weten dat je tegenwoordig uit veel soorten warmtebeeldcamera’s kunt kiezen.

Om tot de beste koop te komen, zijn er meerdere eigenschappen waar je goed op moet letten. Deze eigenschappen voorzien we hieronder graag van enige duiding.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een warmtebeeldcamera is bepalend voor de opnames. Des te hoger de beeldkwaliteit is, des te beter je inzicht krijgt in de verschillende temperaturen.

Hoe deze temperaturen weergegeven worden, is overigens afhankelijk van de gebruiksmanier. Zo is het mogelijk om de warmtebeeldcamera aan je smartphone te koppelen. Op je smartphone krijg je de beelden, inclusief temperaturen, te zien. Des te beter de beeldkwaliteit is, des te beter de gemaakte beelden zijn.

De beeldkwaliteit gaat hand in hand met de resolutie van de warmtebeeldcamera. De minder goede warmtebeeldcamera’s hebben een resolutie van 60 x 60 pixels. Kies je echter voor een goede (lees: duurdere) warmtebeeldcamera? Dan is de resolutie bijvoorbeeld 256 x 192 pixels. De Techweise warmtebeeldcamera is voorzien van zo’n hogere resolutie.

 

Thermische gevoeligheid

Zoals eerder in dit artikel al beschreven, beschikt elke warmtebeeldcamera over een detector. Deze detector is in staat om de stralingen waar te nemen en om te zetten in een thermisch beeld. De manier waarop dit precies verloopt, is afhankelijk van de gevoeligheid van de detector. Dit duiden we aan met de term ‘thermische gevoeligheid’.

Het is wenselijk dat een detector zo gevoelig mogelijk is. Des te beter de detector in staat is om de infrarood straling op te vangen, des te beter de temperatuurverschillen in beeld gebracht worden.

De thermische gevoeligheid wordt aangeduid met een bepaalde temperatuur. Een warmtebeeldcamera kan bijvoorbeeld gevoelig zijn tot 0,10 °C. Neem je daar echter geen genoegen mee? Dan heb je een warmtebeeldcamera nodig die gevoelig is voor veranderingen van temperatuur van 0,05 °C.

Nauwkeurigheid

Wil je graag een scan van je woning maken? En wil je daarmee inzicht krijgen in de isolatie van je woning? Dan is het belangrijk dat je op de nauwkeurigheid van de warmtebeeldcamera kunt vertrouwen.

De nauwkeurigheid gaat gepaard met een paar andere aspecten:

  • Kwaliteit. Als je voor een warmtebeeldcamera van een A-merk kiest, kun je van een bepaalde kwaliteit uitgaan. Deze kwaliteit is ook van invloed op de maximale afwijking van de metingen.
  • Detector. Des te beter de detector van de warmtebeeldcamera functioneert, des te nauwkeuriger de metingen zijn.

Al met al is het wenselijk dat de maximale afwijking zo klein mogelijk is. Dat houdt in dat de warmtebeeldcamera zo nauwkeurig mogelijk werkt. Elke meting die je met zo’n camera doet, berust daarmee op de werkelijkheid. Daardoor ben je in staat om de juiste keuzes te maken. Ongeacht in welke situatie je de warmtebeeldcamera gebruikt.

Temperatuurmeting

Bij een warmtebeeldcamera moet je ook goed naar de temperatuurmeting kijken. Dit wordt ook wel aangeduid als het meetbereik. Het meetbereik bestaat altijd uit twee verschillende temperaturen:

    • De minimale temperatuur. Deze temperatuur kan bijvoorbeeld -20 °C bedragen. Alleen als het nóg kouder is, is de warmtebeeldcamera niet in staat om de temperatuur goed op te meten.
    • De maximale temperatuur. Deze temperatuur kan bijvoorbeeld +550 °C zijn. Alleen als het nóg warmer is, is de camera niet meer in staat om de temperatuur goed op te meten. Onze warmtebeeldcamera is geschikt om temperaturen tot +550 °C te meten. Deze warmtecamera voor Android kun je hier bestellen.

Controle opties

Heb je een meting gedaan met een warmtebeeldcamera? Dan wil je mogelijk je metingen op een bepaalde manier controleren. Dit is bij veel warmtebeeldcamera’s op meerdere manieren mogelijk. Deze manieren worden aangeduid als controle opties.

Je hebt bij bepaalde camera’s de mogelijkheid om op 3 dimensies de temperatuur te controleren. Dit doe je aan de hand van een punt, een lijn en een oppervlak. Door gebruik van deze 3 dimensies te maken, krijg je een allesomvattend beeld van de temperatuur. Daarmee krijg je ook een nóg nauwkeuriger beeld van de exacte situatie en temperaturen.

In een ideale wereld is de bandbreedte van het temperatuurbereik zo groot mogelijk. Dat houdt in dat de camera in staat is om alle mogelijke temperaturen nauwkeurig op te meten. 

Kies je voor een warmtebeeldcamera met een kleiner meetbereik? Dan merk je mogelijk op dat de temperatuur niet altijd even goed opgemeten wordt. Dit heeft puur te maken met de technische beperkingen van de camera.

Spectraal bereik

Wil je een goede warmtebeeldcamera kopen? Let dan ook goed op het spectraal bereik. Dit bereik staat voor de golflengte die door de camera gedetecteerd kan worden. Dit spectraal bereik wordt altijd aangeduid in een bepaalde hoeveelheid µm.

Kijkende naar het huidige aanbod van warmtebeeldcamera’s valt één ding op. Nagenoeg alle goede warmtebeeldcamera’s hebben een spectraal bereik van 8 tot 14μm. Kies je voor een warmtebeeldcamera met een dergelijk bereik? Dan doe je op dit gebied een prima aankoop.

Framesnelheid

Kijk je naar je smartphone? Kijk je naar een film op je TV? Of zit je in de bios van een leuke film te genieten? In al deze zaken heb je met een bepaalde framesnelheid te maken. Deze snelheid geeft aan hoeveel frames er per seconde weergegeven worden.

Dit punt is ook van belang bij een warmtebeeldcamera. Des te meer frames er per seconde weergegeven worden, des te beter. Een goede warmtebeeldcamera heeft een framesnelheid van bijvoorbeeld 25 Hz. Dit geeft aan dat de camera in staat is om 25 frames per seconde weer te geven.

Ter vergelijking: bij de meeste series en programma’s op Netflix is 24 Hz de standaard.

Batterijduur

Een kenmerk van een warmtebeeldcamera is de draadloze werking. Dit betekent dat je de warmtebeeldcamera overal kunt gebruiken, zonder hierbij met een beperking te maken te hebben.

Wel moet je daarom goed naar de accu kijken. Hoe krachtig is de accu precies? Als je voor een warmtebeeldcamera met een krachtige accu gaat, kun je meer metingen op één acculading maken. Dit biedt het nodige gebruiksgemak.

De batterijduur van een warmtebeeldcamera wordt veelal in minuten weergegeven. Indien de batterijduur rond de 300 minuten ligt, is dat meer dan acceptabel. Met name bij de goedkopere varianten zie je echter dat de maximale batterijduur beperkter is.

Verschillende type warmtebeeldcamera’s

Heb je de wens om een nieuwe warmtebeeldcamera te kopen? Dan zijn bovengenoemde punten belangrijke punten waar je naar moet kijken. Daar blijft het echter niet bij. Je moet ook een keuze maken tussen de verschillende soorten warmtebeeldcamera’s.

Warmtebeeldcamera’s worden tegenwoordig in allerlei soorten en maten aangeboden. De vier verschillende soorten warmtebeeldcamera’s zetten we graag overzichtelijk voor je op een rijtje.

1. Point & shoot warmtebeeldcamera’s

Wil je een snelle thermografische inspectie uitvoeren? Dan is dit de beste warmtebeeldcamera. Deze camera heeft een vaste focus groothoeklens, is makkelijk te gebruiken en is behoorlijk nauwkeurig. Dat laatste komt onder meer doordat er bij elke pixel temperatuurinformatie komt te staan. Deze temperatuur wordt weergegeven op een duidelijke visuele foto.

2. Warmtebeeldcamera’s voor gebouwen

Wil je gebreken in gebouwen constateren? Of zou je graag meer inzicht willen krijgen in de warmteverliezen bij/van een gebouw? Dan heb je een speciale warmtebeeldcamera voor gebouwen nodig. Deze camera’s beschikken over specifieke functies.

Door deze functies is het makkelijk om woningen/gebouwen te controleren. Je werkt met zo’n warmtebeeldcamera bijvoorbeeld sneller dan met een point & shoot warmtebeeldcamera. Daarnaast is het met zo’n camera mogelijk om schade in een gebouw te constateren. Tevens is het mogelijk om thermische processen te meten en te analyseren.

3. Warmtebeeldcamera’s voor industrieel gebruik

Zoals eerder in dit artikel al gesteld, wordt een warmtebeeldcamera in meerdere industrieën gebruikt. Voor de verschillende industrieën zijn daarom speciale warmtebeeldcamera’s op de markt gebracht.

Ook deze camera’s beschikken over veel handige functies. Met deze functies is het bijvoorbeeld mogelijk om lagers van een machine te controleren. Je krijgt exact inzicht in de werking en huidige staat van de lagers. Ook is het mogelijk om andere onderdelen van machines met zo’n warmtebeeldcamera te controleren.

 

 warmtemeter om temperaturen te meten

4. Warmtebeeldcamera’s voor smartphones

Meer en meer particulieren maken graag gebruik van een warmtebeeldcamera. Dit doen ze met name om inzicht te krijgen in de warmteverliezen bij een woning. Om dit snel en handig in beeld te krijgen, is een warmtebeeldcamera voor smartphones de beste optie.

Zo’n camera koppel je aan je smartphone. Je maakt met de warmtebeeldcamera nauwkeurige opnames, waarna deze overgezet worden naar je smartphone. De opnames worden op de smartphone weergegeven als een visuele foto. Bij de foto staan de temperaturen vermeld, waardoor je duidelijk inzicht krijgt in de warmteverliezen.

Het mooie is dat deze camera’s door de jaren heen steeds beter geworden zijn. Zo bestaan er al warmtebeeldcamera’s voor smartphones met een temperatuurbereik van -20 tot 550 . Ook is deze resolutie van deze camera’s steeds beter geworden.

5. Wat kost een warmtebeeldcamera?

Wat je voor een warmtebeeldcamera moet betalen, hangt van tal van factoren af. Onder meer het temperatuurbereik, de nauwkeurigheid en de mogelijkheden zijn hiervoor bepalend.

Kijkende naar de prijzen zie je al snel forse verschillen. Voor een industriële warmtebeeldcamera betaal je bijvoorbeeld al snel 10.000 euro. Of zelfs nog meer.

Ben je als monteur, installateur of inspecteur op zoek naar een goede warmtebeeldcamera? Dan kun je uit meerdere prijsklassen kiezen, variërend van een paar honderd euro tot 3.000 euro.

Wil je een goede warmtebeeldcamera voor je smartphone kopen? Dan ben je vaak voor een paar honderd euro al klaar. Voor de Techweise TC001 warmtebeeldcamera ligt de adviesprijs bijvoorbeeld op 400 euro.

Conclusie: over de prijzen van warmtebeeldcamera’s kunnen geen vaste stellingen gedaan worden. De prijzen lopen gigantisch uiteen en zijn van tal van factoren afhankelijk. Maak daarom vooral voor jezelf een goede vergelijking tussen de soorten warmtebeeldcamera’s.

6. Wat ziet een warmtebeeldcamera?

Een warmtebeeldcamera ziet dingen die het menselijk oog niet ziet. Het gaat hierbij om infrarode straling. Elk object straalt dit uit, maar is dus met het blote oog niet waarneembaar. Een warmtebeeldcamera is hiertoe wel in staat.

Dit betekent dat een warmtebeeldcamera in staat is om temperaturen nauwkeurig op te meten. Het gaat hierbij om de temperatuur van een object, maar ook om temperatuurveranderingen.

Wil je bijvoorbeeld je woning verduurzamen? Dan is dit ideaal. Met een dergelijke camera krijg je immers inzicht in de warmteverliezen. Mogelijk blijkt hieruit dat er veel warme lucht via de gevel van je woning verdwijnt. Door juist die gevel van isolatie te voorzien, breng je je energierekening (verder) omlaag.’

Overigens wordt de infrarode straling aangeduid met een bepaalde temperatuur. Een warmtebeeldcamera maakt echter ook een zogeheten thermogram. Dit is een map met kleuren, waarbij de lage temperaturen een donkere kleur hebben. Logischerwijs hebben de hoge temperaturen hierdoor een lichte kleur.

  

Wat kun je met een warmtebeeldcamera?

In de afgelopen jaren zijn meer en meer warmtebeeldcamera’s op de markt gebracht. Dat heeft ervoor gezorgd dat deze camera’s voor meer en meer zaken ingezet worden. Enkele toepassingen voorzien we hieronder graag van een duiding.

Inspecties uitvoeren bij auto’s

Met een warmtebeeldcamera kun je een auto perfect controleren. Je krijgt namelijk inzicht in bijvoorbeeld problemen in een motor. Ook problemen in/met verwarmde stoelen, de remmen, verwarmd glas en andere zaken komen aan het licht met een warmtebeeldcamera.

Bijkomend voordeel: met zo’n warmtebeeldcamera krijg je ook meer inzicht in de prestaties van de banden. Als je bijvoorbeeld met een auto serieus hard op een circuit wilt rijden, komt een warmtebeeldcamera ook goed van pas.

warmtebeeldcamera om een auto te inspecteren

Inspecties uitvoeren in de industrie

Ook voor industrieel gebruik is een warmtebeeldcamera populair geworden. Zo is het mogelijk om met zo’n camera inzicht te krijgen in een machine. Je ziet direct of er bepaalde onderdelen aan slijtage onderhevig zijn. Ook worden scheuren en lekkages snel aan het licht gebracht. Daardoor weet je ook direct of je preventief onderhoud aan een machine uit moet laten voeren.

Door in de industrie van een warmtebeeldcamera gebruik te maken, voorkom je het stilvallen van een machine. Je detecteert in een vroegtijdig stadium problemen, waardoor je tijdig kunt handelen.

Inspecties uitvoeren in de bouw

Niet alleen in de industrie worden warmtebeeldcamera’s gebruikt, maar ook in de bouw. In de bouwsector is het met een warmtebeeldcamera mogelijk om constructiefouten op te sporen.

Ook is het mogelijk om hiermee de vloerverwarming te controleren. Ook worden deze camera’s veelal gebruikt bij bestaande gebouwen. Daarmee krijgt men perfect inzicht in de warmteverliezen. Op basis daarvan kan er voor een veel betere isolatie gekozen worden.

Inspecties uitvoeren van een woning

Voor particulier gebruik is een warmtebeeldcamera ook interessant. Je kunt met deze camera namelijk duidelijk inzicht krijgen in de isolatie van je woning.

Heb je de wens om je energierekening omlaag te brengen? Dan zou je je woning goed moeten isoleren. Maar, welke delen van je woning moeten nou echt geïsoleerd worden? Om dit te achterhalen, heb je alleen een warmtebeeldcamera nodig. Je ziet daarmee in één oogopslag op welke manieren je je woning veel beter kunt isoleren.

Andere toepassingen

Het blijft niet alleen bij bovenstaande toepassingen:

  • Ingezet voor de beveiliging. Warmtebeeldcamera’s worden ook ingezet door de beveiliging, bijvoorbeeld voor het bewaken van beveiligde zones. 
  • Ingezet door de politie. Politie zet de warmtebeeldcamera’s ook in om verdachte of vermiste personen op te sporen.
  • Opsporen van branden. Met een warmtebeeldcamera is het ook mogelijk om branden op te sporen. Dit is op zich logisch, aangezien brand gepaard gaat met (grote) temperatuurverschillen.

Wat kost een warmtescan van je huis?

Als je meer inzicht in de isolatie van je huis wilt krijgen, kun je voor een warmtescan opteren. Voor zo’n scan betaal je tussen de 250 en 400 euro.

Wat je hiervoor krijgt? Hiervoor krijg je een gedetailleerder beeld van de isolatie van je woning. Wil je hierbij ook nog van advies op maat voorzien worden? Dan kun je rekening houden met een extra investering van een paar honderd euro.

Voor een warmtescan van je huis betaal je dus een flink bedrag. De aanschaf van een warmtebeeldcamera is daardoor nóg interessanter. Voor bijvoorbeeld de Techweise TC001 betaal je eenmalig een bedrag van 400 euro.

Daarmee ben je in staat om een nauwkeurige temperatuurmeting uit te voeren. Nadat je dat hebt gedaan, kun je meer doen met de camera:

  • Je kunt voor andere mensen metingen uitvoeren. Wellicht kun je voor je buren, vrienden, collega’s en/of kennissen metingen uitvoeren. Eventueel kun je hier een klein bedrag voor vragen, waardoor je de investering snel terugverdient.
  • Je hebt altijd dé oplossing in huis: wanneer je gaat renoveren of verhuizen, heb je altijd de ideale oplossing bij de hand om direct aan de slag te kunnen en doeltreffend temperatuurverschillen te detecteren.

Bijkomend voordeel: met de warmtebeeldcamera creëer je snel een flinke besparing. Isoleer je huis goed en bespaar daarmee honderden euro’s op jaarbasis. Het kopen van een warmtebeeldcamera moet je dan ook als een pure investering zien en niet als een uitgave!