De oven schoonmaken doe je met deze huishoudelijke middeltjes

De oven schoonmaken doe je met deze huishoudelijke middeltjes


De oven schoonmaken is een taak die vaak wordt uitgesteld. Toch is een schone oven essentieel voor hygiënisch koken en het behouden van de smaak van je gerechten. In dit artikel delen we de meest effectieve maar milieuvriendelijke methoden voor het grondig schoonmaken van je oven, zodat deze er weer uitziet als de eerste dag dat je ´m kocht!

Oven schoonmaken: waarom is dat zo belangrijk?

Een vuile oven kan niet alleen de smaak van je gerechten beïnvloeden, maar ook een broedplaats zijn voor bacteriën. Bovendien kan vetophoping brandgevaar veroorzaken. Wist je dat een van de meest voorkomende oorzaken van brand in ovens ophoping van vet en etensresten is? Dit vuil kan tijdens het gebruik van de oven ontbranden, dit komt door de hoge temperatuur in de oven, De oven goed schoonmaken is daarom erg belangrijk. 

 

Hoe vaak moet je je oven schoonmaken?

Dagelijkse schoonmaak

Na elk gebruik is het verstandig om kruimels en gemorste etensresten direct op te ruimen, zodat ze niet verbranden en je oven beschadigen.

Wekelijkse schoonmaak

Het is handig om elke week het ovenrooster en de binnenwanden licht schoon te maken, vooral als je de oven vaak gebruikt.

Maandelijkse schoonmaak

Een grondige schoonmaak van de oven, inclusief de ovenbodem en de rekken, moet minstens één keer per maand worden uitgevoerd.

1. Begin met het voorbereiden van de oven

Voordat je begint met de oven schoonmaken, is het belangrijk om de juiste benodigdheden bij de hand te hebben. Voor een effectieve reiniging, hebben de volgende items nodig:

  • Rubberen handschoenen: voor het beschermen van de handen tegen schoonmaakmiddelen en viezigheid
  • Sponzen en microvezeldoeken: voor het grondig reinigen en drogen van de oven
  • Bakpoeder en citroen: een mild schuurmiddel dat helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken
  • Azijn: helpt bij het afbreken van vet en desinfecteert op milieuvriendelijke wijze
  • Een spuitfles: voor het aanbrengen van azijn of een zelfgemaakte schoonmaakoplossing
  • Een stoomreiniger: ronduit de meest effectieve huishoudhulp voor het schoonmaken van de oven. Nog niet in huis? Bekijk de Techweise NV286.
oven schoonmaken met citroen

 

2. Het maken van een schoonmaakpasta van bakpoeder

Maak een natuurlijke reinigingsoplossing door een pasta te maken van bakpoeder en water. Deze pasta is mild maar effectief voor het verwijderen van vet en aangebakken voedsel. Het voordeel is dat het milieuvriendelijk en goedkoop is!

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels bakpoeder
  • 1 eetlepel water (of meer, indien nodig)

3. Het aanbrengen van de pasta

  • Breng de bakpoederpasta aan op de binnenkant van de oven. Zorg ervoor dat je dikke lagen op de hardnekkige vlekken aanbrengt.
  • Laat de pasta minimaal 12 uur intrekken. Dit geeft het bakpoeder de tijd om het vet en vuil los te weken.

4. Verwijder de reinigingspasta

  • Gebruik een vochtige doek om de pasta weg te vegen. Eventueel kun je de borstels van een stoomreiniger gebruiken. Heb je geen stoomreiniger? Probeer dan een krachtige spons te gebruiken.
  • Veeg de oven na met azijn. Vul een spuitfles met azijn en spray dit over de binnenkant van de oven. Dit zal reageren met de achtergebleven bakpoeder en maakt het gemakkelijker om schoon te vegen.

5. Schoonmaken van de oven roosters en bakplaten

  • Laat de roosters weken in warm water met een beetje afwasmiddel. Na het weken, gebruik je een spons of borstel om het resterende vet en vuil te verwijderen.
  • Droog de roosters goed af voordat je ze teruggeplaatst in de oven. 

6. De eindcontrole: de oven weer glanzend schoon

    • Controleer of de oven schoon is door te zoeken naar eventuele resterende vlekken en veeg deze indien nodig nogmaals schoon.
  • Zorg ervoor dat je alle resten van schoonmaakmiddelen grondig afveegt.
  • Zet de oven op lage temperatuur voor ongeveer 15 minuten om ervoor te zorgen dat alle vocht verdampt.

     

    3. Nog meer tips voor het schoonmaken van je oven 

    Oven schoonmaken met citroen
    Citroensap is een echte alleskunner in het huishouden. Het helpt bij het losmaken van vetvlekken en geeft je oven een frisse geur. Strooi wat bakpoeder op de te reinigen vlekken en gebruik een halve citroen als een soort spons. Het zuur in samenwerkingen met het bakpoeder verwijdert eenvoudig vlekken.

    Je kunt er ook voor kiezen om er een soort spray van te maken. Hoe maak je je oven dan schoon met een spray van citroen? Volg de onderstaande stappen om je oven schoon te maken met dit effectieve middel.

    1. Halveer een citroen en pers het sap eruit.
    2. Meng het citroensap met een gelijke hoeveelheid water en giet dit mengsel in een spuitfles.
    3. Spuit het mengsel royaal op de vervuilde plekken in de oven en laat het enkele uren inwerken.
    4. Veeg de oven schoon met een vochtige doek of spons. Na deze eenvoudige stappen zal je oven niet alleen schoon zijn, maar ook heerlijk fris ruiken.

    Gebruik zout voor verse vlekken: net iets gemorst? Strooi dan zout over gemorste vloeistoffen of etensresten zodra de oven nog warm is. Het zout absorbeert vocht en voorkomt dat de vlek hardnekkig wordt.

     

    Oven schoonmaken met azijn:
    Azijn is een veelzijdig middel dat ideaal is voor het schoonmaken van de oven. Dankzij de zure eigenschappen lost het zowel vet als vuil effectief op. Bovendien is azijn ook handig voor het verwijderen van kalkaanslag en het neutraliseren van nare geurtjes.

    Hoe werkt schoonmaken met azijn?

    Volg de onderstaande stappen om je oven effectief schoon te maken met azijn. Let op dat je niet te veel azijn gebruikt omdat de geur ervan lang blijft hangen.

    1. Meng gelijke delen azijn en water in een spuitfles.
    2. Spray het mengsel ruim over de vuile plekken in de oven en laat het een paar uur inwerken.
    3. Veeg de oven schoon met een vochtige doek.
    4. Herhaal indien nodig bij hardnekkige vlekken.

    Veelvoorkomende fouten bij het schoonmaken van je oven

    Gebruik van agressieve chemicaliën

    Agressieve chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor de oven en je gezondheid. Gebruik bij voorkeur milde reinigingsmiddelen en zorg voor goede ventilatie tijdens het schoonmaken.

    Vergeten de oven goed af te spoelen

    Als je reinigingsmiddelen niet goed afspoelt, kunnen ze tijdens het koken dampen afgeven. Zorg ervoor dat je alle resten van schoonmaakmiddelen grondig afveegt.

    Oven schoonmaken met een stoomreiniger

    Een stoomreiniger is waarschijnlijk de beste manier om je oven grondig en zonder chemische schoonmaakmiddelen te reinigen. Het gebruik van stoom onder hoge druk breekt vet en vuil af, zelfs op de moeilijkst bereikbare plaatsen. Daarnaast zorgt stoom voor een grondige desinfectie, waardoor de oven niet alleen schoon, maar ook hygiënisch is. Om de stoomreiniger te gebruiken, richt je de stoom op de vuile oppervlakken en veeg je het losgekomen vuil daarna weg met een doek. Dit maakt de stoomreiniger niet alleen milieuvriendelijk, maar ook zeer efficiënt.

    Oven schoonmaken met een stoomreiniger

    Veelgestelde vragen (FAQ)

    1. Hoe lang duurt het om een oven schoon te maken?

    De tijd die nodig is om je oven schoon te maken hangt af van de mate van vervuiling. Gemiddeld duurt het tussen de 30 minuten en een uur.

    1. Zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor ovens?

    Ja, er zijn veel speciaal ontworpen schoonmaakmiddelen voor ovens die effectiever kunnen zijn bij het verwijderen van hardnekkig vuil. Wel kun je beter beginnen met minder agressieve oplossingen zoals we hierboven besproken hebben. 

    1. Hoe kan ik voorkomen dat mijn oven weer snel vies wordt?

    Gebruik ovenmatten of bakplaten om morsen te minimaliseren en maak kruimels en vlekken direct na gebruik schoon om te voorkomen dat ze verbranden. Neem ook altijd even de oven af met een doek na gebruik.

    1. Wat nu als de bovengenoemde oplossingen niet helpen?

    Dan heb je waarschijnlijk te maken met een zeer vervuilde oven. De oven schoonmaken met huishoudelijke middeltjes is effectief, maar tot op een zeker niveau. Als je zeer hardnekkige aanslag hebt wat je met onze middeltjes niet wegkrijgt, dan kun je altijd een stoomreiniger of een speciale fles ovenreiniger gebruiken. 

    Conclusie: een oven schoonmaken doe je snel en eenvoudig

    Door regelmatig onderhoud en grondige reiniging uit te voeren zorg je ervoor dat je oven niet alleen langer meegaat, maar ook veiliger en efficiënter werkt. Met deze milieuvriendelijke en eenvoudige tips, maak je de oven eenvoudig schoon. Voor het beste resultaat gebruik je een stoomreiniger. De hete stoom maakt vet en vuil eenvoudig los zonder dat je chemische middeltjes hoeft te gebruiken.